În cadrul Sărbătorii artelor – proiect susținut de Primăria şi Consiliul Judeţean Timiş, Piaţa Unirii din Timişoara a devenit pentru câteva zile locul unei fericite întâlniri a artelor, în sensul aducerii laolaltă a diverselor categorii de tineri artişti, atât la nivelul formării, cât şi al domeniilor specifice de exprimare (artele vizuale, artele spectacolului). Această întâlnire a avut ca principal obiectiv provocarea unei relaţii directe între fenomenul artistic şi public, care pe parcursul manifestărilor s-a dovedit interesat să investigheze, chiar să participe în procesul creativ. Desigur, proiectul a adus cu sine o provocare pentru elevii şi profesorii Liceului de Arte Plastice, colaborare din care au decurs mai multe contribuții artistice realizate în tehnici diferite: pictură coordonată de Prof. Eugenia Drăgoi Banciu, grafică – Prof. Luminiţa Giucă, sculptură – Prof. Aura Bălănescu.
Tema Privind Viitorul mi s-a părut interesantă pentru o transpunere sculpturală de dimensiuni monumentale raportată la scara Pieței Unirii și la publicul numeros găzduit de aceasta. În urma unui apel deschis, elevii și-au prezentat propriile idei, iar selecția proiectului câștigător a ţinut cont de următorii factori: o viziune cât mai interesantă asupra temei, dimensiunea monumentală raportată la scara Pieţei Unirii, posibilitatea realizării tehnice.
Proiectul câștigător a fost iniţiat de eleva Iasmina Bosica (clasa a IX-a), ce a propus realizarea unui ansamblu sculptural alcătuit din două portrete conectate la un uriaş cortex extern. Am considerat că această viziune s-a apropiat cel mai mult de premisele sculpturale stabilite anterior, în primul rând la nivel conceptual, relevând contextul interconectiv actual, ce extinde comunicarea umană la scară globală. În acelaşi timp, transpunerea la scară reală era posibilă prin coerenţa alegerii materialelor şi a tehnicilor specifice. Lucrarea a fost realizată în tehnica Graffiti pe suport de polistiren (dimensiuni aprox. 3,5×2,5m), fiind realizată de o echipă tehnică alcătuită din următorii elevi ai claselor a IX-a şi a X-a: Beker Carmina, Ţîţacu Arabella, Groza Cristian, Firulescu George, Ţundrea Denis, Rozsa Alexandru, Roman Adrian, Sorescu Răducu, Avădanei Abel, Dărăban Daniel. Participarea în cadrul Sărbătorii artelor a fost o oportunitate prin dobândirea unei experienţe practice necesară procesului de formare a tinerilor artişti. Totodată, procesul creației, cât şi produsul final au fost aduse sub privirea directă a publicului, găsindu-şi în cele din urmă finalitatea artistică.